Trottoirism

AuthorMessage
Capt. Jack Harkness
Addict
Capt. Jack Harkness
Age: 33
Gender: Female
Posts: 12142
January 20th, 2008 at 09:44am
Weliswaar opgericht door een stelletje maffe zesdeklassers van het CGU, Hans Vermunt, Marten Krijgsman, Olga Bloemen, Robin Hendriks, Liesbeth Hak en Steffie Delsing, maar toch...

En waarom dit topic? Omdat we google hits nodig hebben, anders kun je geen wikipediapagina maken. Cool

JOIN this new ART movemement and enlighten the world around you with your creativity!

A MOVEMENT for a society in which the society is art and art is the society!

OUR DESIRE is to bring art back to the streets;
ART FOR EVERYONE. FROM EVERYONE. BY EVERYONE.

TROTTOIRISM was founded by a group of young minds in the Netherlands, disappointed in the world of art, wanting to bring a change. And now we're ready to spread the word!

START NOW, become a Trottoirist and chalk the streets, making the world an everchanging piece of art! And every human being is welcome to contribute...

En (een weliswaar enigszins verouderd deel van) ons manifest:

Trottoirisme*

-Het manifest-

7 gulden regels voor een wereld waarin de maatschappij kunst is en kunst de maatschappij


Bewoners van deze wereld! Kijk om je heen en besef wat je al die tijd hebt geweten! De wereld is niet meer wat zij ooit was! Veranderd binnen één generatie. En afstevenend op haar ondergang...
Waar ging het fout? Bij de asgrauwe steden, die almaar uitdijden en de mens maakten tot een anonieme doler! Bij de spuwende fabriekspijpen, die met hun roetwalmen onze dagen zwart en grijs kleurden! Bij de ‘kunstenaars’ die vervreemdden van het volk en het volk dat vervreemdde van elkaar! Bij de ‘kunst’ die opgesloten werd in schier onneembare forten, bewaakt door wachters en entreegelden! Bij deze ‘kunst’ die zei te vernieuwen, maar die beperkt bleef door de lijst, verstrikt in het doek, verdronken in de olieverf!

Daarom zeggen wij:
Kunst moet terug naar de straat.
Kunst voor iedereen. Van iedereen. Door iedereen!

-De vijf gulden regels-

1.Stoepkrijt is de nieuwe olieverf.
Ons hoogste doel: Stoepkrijt binnen handbereik voor de gehele mensheid! We zullen de taak op ons nemen het krijt en haar vervaardigingtechniek over de aarde te verspreiden. Zodat eindelijk ieder mens een kunstenaar kan zijn en zichzelf en de eigen omgeving kan verheffen naar het grootse goed dat Kunst heet.
2.Kunst zal nooit meer voorbehouden zijn aan de elite.
Neen, ieder mens, jong en oud, zal op straat kunst voortbrengen! Kunstwerken zullen voor iedereen zichtbaar zijn, opdat iedereen ervan kan genieten, van kan leren en erdoor geïnspireerd kan raken. Dit zal werken als een kruisbestuiving tussen kunstenaars over de hele wereld, waardoor de kunst nog niet eerder geëvenaarde bloei kan komen. Bovendien heeft ieder mens zelf de mogelijkheid heeft iets toe te voegen of te veranderen aan de kunst op straat, zolang dit in overleg gebeurd met de oorspronkelijke maker. Zo kunnen ieders kwaliteiten en talenten bijdragen aan de ultieme kunst: de ware kunst van de mensheid, de kunst die alle andere kunst overbodig en achterhaald zal maken! En waarmee we aanvangen? Met het bestoepkrijten van al deze forten die kunst voor ons, het volk, verborgen wilden houden!
3.Echte kunst is vergankelijk.
Alleen door steeds weer als een Phoenix uit haar eigen resten te verrijzen, is kunst wèrkelijk in staat zichzelf eeuwig te blijven vernieuwen. Constante ontwikkeling ontstaat slechts door constante vernietiging en verrijzing! Stoepkrijt zal onze stoepen, onze muren, onze wegen tot een gemeenschappelijk en immer veranderend kunstwerk maken! En iedere hemelse regenbui zal onze straten reinigen, en daarbij onze zielen, waardoor het oude als vanzelf plaatsmaakt voor het nieuwe. Steeds opnieuw zullen álle mogelijkheden voor ons -het volk, de kunstenaars!- open liggen, als een oneindig en paradijselijk pad! Bestaat er een ander doek dat de kunstenaar zijn leven lang kan blijven beschilderen?
Ieder ander vergankelijk en niet-vervuilend materiaal, zoals zand en ijs, is toegestaan als middel om van de wereld een kunstwerk te maken.
4.Iedere Trottoirist is volledig vrij bij het creëren van de eigen kunst.
Ieder mag kunst maken op de eigen unieke manier en is volledig vrij in de keuze van onderwerpen, mits deze vredelievend zijn en niet oproepen tot haat. Ook korte berichten, verhalen en zelfs poëzie kunnen onze straten sieren. Samen kunnen we, gewapend met ons machtigste wapen –het stoepkrijt- de grauwe roetsluier van onze straten werpen en de kleur terugbrengen in deze wereld van grijstinten! Mensen zullen weer met een glimlach door de straten spoeden, zullen zich weer gelukkig voelen in de grote stad! En aangezien ieder de prachtige mogelijkheid heeft om zijn of haar individuele ‘Ik’ middels kunst te uiten en openbaar te maken, zal niemand meer opgeslokt raken in een grote anonieme massa!
5.In ieder stad zal een zogenoemde Frustratie-zone worden opgericht, afgeschermd voor toeschouwers.
Wij geloven stellig dat kunst de mens helpt om opgekropte emoties en frustraties te uiten en zo de ziel te reinigen. Aldaar in de Zone kan de gepijnigde kunstenaar al zijn twijfels, angsten, ja zelfs haat spuien en als herboren de Zone verlaten. Wij zijn er sterk van overtuigd dat dit de wereldvrede op de lange termijn ten goede zal komen! Wanneer de hemelse regen na drie dagen niet gevallen is, zal de Zone met emmers water moeten worden schoongemaakt. Zodoende blijft het aantal mensen dat met deze opruiende teksten in aanraking komt, beperkt.


Het samen werken aan één en dezelfde taak (zonder daarbij noodzakelijke plichten als werk en opleiding te verzaken), namelijk het veranderen van de straten in een openbaar kunstwerk dat voortdurend verandert en ontwikkeld, als was het een levend organisme, zal de mensheid tenslotte verenigen! Etnische, sociale en religieuze verschillen zullen vervagen en de wereld zal één samenhangend kunstwerk zijn, bewoond door gelukkige kunstenaars!

* Dit is enkel en alleen een werknaam. Zodra alle wereldburgers het Trottoirisme in hun hart zullen hebben gesloten, zal deze werknaam overbodig zijn. Het Trottoirisme zal dan alle andere ‘kunst’ vervangen hebben en zal dan simpelweg De Kunst zijn.
The Bears Are Coming
Basket Case
The Bears Are Coming
Age: 33
Gender: Female
Posts: 16757
January 20th, 2008 at 01:31pm
haha nou succes ermee Razz
Capt. Jack Harkness
Addict
Capt. Jack Harkness
Age: 33
Gender: Female
Posts: 12142
January 20th, 2008 at 02:12pm
Dankje Cool
Greenzzz
Falling In Love With The Board
Greenzzz
Age: -
Gender: -
Posts: 8621
January 24th, 2008 at 11:55am
klinkt cool steffie!!
Capt. Jack Harkness
Addict
Capt. Jack Harkness
Age: 33
Gender: Female
Posts: 12142
January 24th, 2008 at 02:00pm
Haha dankje. Niet dat het zo wel werkte op wikipedia. We moeten eigenlijk in een wetenschappelijk tijdschrift komen te staan. Cool
The Bears Are Coming
Basket Case
The Bears Are Coming
Age: 33
Gender: Female
Posts: 16757
January 24th, 2008 at 04:45pm
hoezo dan?
Greenzzz
Falling In Love With The Board
Greenzzz
Age: -
Gender: -
Posts: 8621
January 24th, 2008 at 05:26pm
ja.. wikipedia is echt vaag.. the zymotics zijn er daar ook al afgekickt Razz
Capt. Jack Harkness
Addict
Capt. Jack Harkness
Age: 33
Gender: Female
Posts: 12142
January 25th, 2008 at 02:26am
Ja wikipedia zoekt gewoon of je ook in de media hebt gestaan, anders word je erafgekickt.
Register